A 2015/2016-os tanév eseményei


2015. október 22. Október 23-i megemlékezés

Mint minden évben, idén is megemlékeztünk az 1956. október 23-i eseményekről. A megemlékezést október 22-én a NYME Közgazdaságtudományi Kar épületének aulájában tartottuk.
A megemlékezést idén is a második évfolyam rendezte.


​2015. szeptember 25.​​ Kutatók éjszakája

Idén is megrendezésre került a Kutatók éjszakája, melyen a Közgazdaságtudományi Kar is részt vett.
A rendezvény több helyszínen is zajlott (KTK Aula, Ligneum), ahol ingyenesen várta látogatóit az érdekes, feladatokkal tarkított kulturális rendezvény. A programok kicsiknek és nagyoknak egyaránt kínált szórakozásra és informálódásra is lehetőségeket, hiszen tudományos hátterű standok várták a felnőtteket, a gyerekek pedig több különböző kreatív foglalkozás segítségével mélyedhettek el a gazdaság világában.
A KTK Aulájában a Burs Egylet is képviseltette magát két standdal, ahol a gyerekeket a Hagyományainkkal kapcsolatos színezőkkel és memória játékkal vártuk, míg a másik asztalnál megtekinthették az általunk összeállított kiállítást (korsók, nótáskönyvek, Egyenruhák, Valéta szalagok és ívek, könyvek stb.) ugyanakkor nem csak a gyerekeknek szóló rövid előadást hallgathattak a selmeci diákhagyományokról a kedves érdeklődők.


​2015. szeptember 7.​​ Megemlékezés az Ágfalvi csatáról

Szeptember 7-én megrendezésre került az 1921-es Második ágfalvi csata megemlékezése. A megemlékezés szervezését idén Bende Attila (Erdész Valétaelnök) és Orbán Júlia (GYIK Rendezvényház igazgatónője) vállalta magára. A megemlékezés keretein belül bemutatásra került a felújított Őrtüzek emlékmű, mely a csatában hősi halált halt hallgatóknak, Szechányi Elemérnek (bányamérnök) és Machatsek Gyulának (erdőmérnök) állít örök emléket.
A rendezvényen az egyetemi és országos elöljárók beszédei mellett a résztvevők meghallhatták az elhunytak tiszteletére énekelt gyásznótákat a Cantusok Köre négy tagjának előadásában.
A megemlékezés után a GYIK rendezvényházban megnyitásra került ”A Végek Őrtüzei” nevű kiállítás is, mely ugyan ezen témához kapcsolódik. A kiállítás egy hónapig tekinthető meg ingyenesen a GYIK-ban.


További érdekes felvételeket láthattok a Sopron TV szeptember 9-i adásában.


​​2015. augusztus 23–28. Balekhét

Idén augusztus 23-a és augusztus 28-a között került megrendezésre a balekhét. A soproni hagyományörző közgazdász FIRMÁK délután kettő órakor segítettek a pogányoknak a FIRMA taxival a bőröndjeiket elszállítani a kollégiumig. Az utazás fáradalmait kipihenendő egészségügyi sétát tettek a Sopronba érkezők, majd este családias körülmények között ismerhették meg egymást és a FIRMÁKat.
A következő nap a FIRMÁK ebédre várták a kis pogányokat, majd az ifjú egyetemisták este egy nótaestén ismerhették meg a selmeci hagyományok szerves részét képező nótákat. A kedd a felvételhez szükséges beiratkozásokkal, tárgyfelvétellel kezdődött. Ezek után a pogányok soproni múzeumokban ismerkedhettek meg a diákhagyományok történelmével, majd este részt vehettek az első – valójában csak nulladik – tanszékükön is. A szerda sokak számára az „Erő, izom, tejet iszom!” jelmondatában telt, ugyanis egész napos túrát tettek a Lővérekben, faiparos társaikkal. A nap végére a fáradt és éhes pogányokat egy közös bográcsozásra várták a VUK kollégium mögötti parkolóban.
Csütörtökön elhagytuk Sopron határait, és a környéken: Nagycenken és a Fertő-tavon tölthették az idejüket. A Fertő-tó partján kicsit oldottabb hangulatban tudtak szórakozni a FIRMÁK, a vendégek és a pogányok egyaránt. Az este egy igazán jól sikerült, impozáns bállal végződött, de sokáig nem lehetett kimaradni, ugyanis másnap reggel már pakolni kellett és készülni az első, hirtelen közbejött katalógusos órára is.
Reméljük, minden pogány jó emlékkel gondol vissza a balekhétre és egyáltalán nem bánta meg, hogy eljött erre a pár napra.
Jó szerencsét!
Isten éltesse a Közgazdászokat!