A 2011/2012-es tanév eseményei


2012. június 8. Három kari pörköltfőző verseny
Három kari pörköltfőző versenyt szervezett az Egylet. Minden induló csapat kapott húst és pénzt a fűszerekre és egyebekre. Természetesen a csapatjátékok és az ételek zsűrizése most sem maradt el.


2012. február 10. Közgazdász Farsangi Bál
Közgazdász Farsangi bál dekorációja elegánsan öltözött diákok, tanárok színesítették és töltötték meg a KTK-aulát. A sok áldozatos szervezőmunkának köszönhetően kitűnő hangulat uralkodott. A zene rogyásig késztette mozgásra a lábakat és rangos tombolatárgyak tömege várt gazdára az asztalon. Igen jól sikerült mulatság volt, reméljük jövőre még többen jönnek.


2012. február 9. Kori móka KTK módra
Idén először került megrendezésre a Kari kori, amit a Burs Egylet szervezett a hallgatók részére. Hallgatói visszajelzések alapján mindenki, aki részt vett ezen a programon remekül érezte magát. Köszönjük hallgató társaink csodálatra méltó bemutatóját, hogy műkorcsolyázókat megszégyenítő trükkökkel szórakoztatattak minket. Apró csetlés-botlásainkon segítettek a profik, és próbáltak minket tanítgatni. A sportolásban megfáradtakat meleg ital várta a box utcában. Ez egy nagyon jó sportolási, kikapcsolódási lehetőség volt, és összerázó programnak is tekinthető, hiszen minden évfolyam, sőt már végzett hallgatók is képviseltették magukat.


2011. november 4. Közgazdász szakestély
2011. november 4-én, 20:00 órai kezdettel, a Burs Egylet szervezésében megrendezésre került a Közgazdász szakestély a „KISZ”-ház nagytermében. Az esemény célja nem volt más, mint a már végzett, Öreg Diákok, valamint a még aktív, keresztelt hallgatóság összehozása, hogy ismerkedjünk, meghallgassuk egymás gondolatait, jól érezzük magunkat. A kezdeményezés tavaly indult el a Jubileumi szakestéllyel, melynek színhelyéül Aulánk szolgált.
A szakestély megkezdése előtt, a „Bolha piac” alkalmával lehetőség nyílt régebbi korsók, pólók, balekújságok, illetve tudnivalók, Horribile Dictu-k megvásárlására. A becsületkasszás megoldás ez alkalommal is nagyszerűen bevált.
A Közgazdász Hallgatói Burs Egylet a Selmeci Társaságnak és a Fröccsöntő Sasok Baráti Társaságának köszönhetően néhány új, hagyományainkhoz fűződő alapkönyvvel is gazdagodott, melyet ezúton is szeretnénk megköszönni e két hagyományőrző szervezetnek. Ez a nemes gesztus, újabb löketet adhat egyik hosszabb távú elképzelésünk megvalósításához, egy „Selmeci Könyvtár” létrehozásához.
Annak is külön örülhetünk, hogy jó néhány felszólalás kötődött a közgazdász szakmához, tanárainkhoz, így igazán kedves, néhol vicces, máshol csipkelődő gondolatokat sikerült papírra vetni a résztvevőknek.
Tavaly, és az idei évben is nagy sikert aratott a rendezvény, úgy gondoljuk, mindenki nevében elmondhatjuk, hogy egy kulturált, igencsak jó hangulatú estét tudhatnunk magunkénak, sok élménnyel, kedves felszólalással, és egy alkalomhoz illő kitűzővel gazdagodtunk. Terveink szerint az évek során folytatódni fog ez a kezdeményezés, és a következő évben is részt vehetünk a Közgazdász szakestélyen.

Közgazdász Szakestély - 2011. 11. 04.2011. október 20. Őszi-üsző Czéczó (Selmeci Társaság szervezésében)
A közgazdász hallgatók is képviseltették magukat a Czéczón. Csapatunk eredményesen szerepelt a főzőversenyen és büszkék lehettünk a Cantus versenyen indult társainkra is. Ezúton is gratulálunk a Cantus verseny győztesének, Czigány Ádám a. Buksi-nak, aki a nyereményét megosztotta a verseny többi résztvevőjével is.


2011. október 18. Kari megemlékezés az 1956-os eseményekről
2011 az ünnepek terén az újítások éve volt. Az 1956-os eseményekről már az előző években is megemlékezett a Burs Egylet, s az idén is így tett, de formabontó módon. A szervezés és szereplés a KTK másodéves hallgatóinak részvételével történt, melynek külön érdeme, hogy a teljes évfolyam részt vett a műsorban. Az ünnepségen részt vettek az egyetem Erdő mérnöki és Faipari mérnök hallgatói is. Az ünnepi műsor kezdeteként a KTK aulájában Elvis Presley - Jailhouse Rock című száma szólt sokak meglepetésére. Fegyverropogás hangja közepette berohant egy ’56-os lázadó a színpadra és bejelentette: kitört a forradalom. A nézők számára ekkor vált nyilvánvalóvá, hogy egy színdarab szereplői. A darab során akár a szomszéd széken ülök is, hirtelen felálltak és a színdarab részesei lettek. A meglepetéseket csak fokozta a jó dramaturgiával felépített, követelésterjesztés. A diákok követelései, a felsőbb emeletekről hulltak alá a nézők közé kis papírdarabokon. De könnyet csalt miden jelenlévő szemébe a síri csendben gyertyafénnyel felcsendülő: Ha én rózsa volnék című dal is. A darab végén szereplők és nézők eggyé válva közösen elénekelték a himnuszt. Sokak számára felejthetetlen est marad ez a megemlékezés, melynek végén a rendező Varga Sárának virágcsokorral kedveskedtek a szereplők.


2011. október 2. Kari számháború
Szinte már hagyományteremtő jelleggel ismét megrendezésre került a kari számháború. Játékterünk a Deák-kút feletti erdős részben volt. A jelenlevők létszáma lehetővé tette, hogy három csapat is küzdhessen az első helyért és a vele járó dicsőségért.
„Több felállásban is játszottak a csapatok egymás ellen, és mindenki nagyon jól szórakozott, zengett az erdő a sok nevetéstől. Mire a játék véget ért, addigra a paprikás krumpli is elkészült. Kígyózó sorokban vártunk az ételadagjainkra. Evés után beszélgetni, viccelődni kezdtünk, a hangulat egyre csak fokozódott. Amikor sötétedni kezdett előkerültek a nótáskönyvek és víg nótázásba kezdtünk a tábortűz körül. A nóták, a tábortűz és az, hogy együtt voltunk, különleges szívmelengető atmoszférát eredményezett. ’’ (részlet egy pogány élménybeszámolójából)


2011. szeptember 8. Megemlékezés az Ágfalvai csatáról az Őrtüzeknél (társszervezők: Pro Szilva Bt. és Selmeci Társaság)
„Kedves Barátom! A haza hív! Kényszer nincs. Aki teheti, önként és azonnal jöjjön el Sopronba, ahol ellátásáról gondoskodunk…”
Leich Ottó, az Ifjúsági Kör elnökének szavára, tömegesen érkeztek vissza Sopronba a diákok. Szeretett Alma Materük és a haza védelmére. A trianoni béke, sokkja után számos diák lépett a rongyos gárda soraiba. Erdészek és bányászok kart karba öltve álltak a sarat az ütközetek során. 1921. szeptember 8. hősies helytállás közben 2 társuk, Machatshek Gyula erdőmérnök hallgató és Szechányi Elemér bányamérnök hallgató esett el az Ágfalvai ütközetben. Erről a hazaszeretetről, felelősségtudatról, emlékeztek meg egyetemünk hallgatói szeptember 8-án az Őrtüzek emlékműnél. A Selmeci Társaság és a Burs Egylet közös szervezésében rendezett eseményen hallgatóink nagy számban vettek részt. Fehér Gábor a. Joe intonálásával közösen elénekeltük a Himnuszainkat. Ezután meghallgathattuk Sajó Sándor: Selmecbánya és Wass Albert: A hontalanság hitvallása című versét. Kelecsényi Szilárd a. Szécsi a Selmeci Társaság elnöke gondolataival zárnánk e sorokat „Lebegjen a szemetek előtt ez a pillanat, az Őrtüzek, diáktársaitok, és egy emberként álljunk ki a jó ügy érdekében, bármi legyen is az ára…”
A megemlékezés az Őrtüzek lángjának „meggyújtásával” zárult (Pro Szilva Bt. közreműködésével), s bár a gyertyák mára már biztosan nem égnek, az ifjú szívekben sose tudnak kihunyni.